Joonas Kiminki Keskustelua asiallisesti

Nokia Lumia 920 – ensikosketus

  • Nokia Lumia 920; Kuva: Nokia
    Nokia Lumia 920; Kuva: Nokia
  • Kuva Nokian Panoraama-ohjelmalla Wunderkrautin toimistolta. Ei jatkokäsitelty millään tavalla.
    Kuva Nokian Panoraama-ohjelmalla Wunderkrautin toimistolta. Ei jatkokäsitelty millään tavalla.

Olen käyttänyt Applen iPhonea viimeiset neljä vuotta. Lisäksi taloudessamme on kaksi Macbookia ja kaksi iPadia. Päätin kokeilla vaihteeksi jotakin erilaista ja ennakkotilasin hassun värisen Lumia 920 -puhelimen. Pääsin lähempään tuttavuuteen Windows Phone -maailman kanssa kun lähipiiriin ilmestyi Lumia 900 noin kuukausi sitten. En meinannut saada näppejäni irti laitteesta, Windows Phone on todella kaunis ja sulava käyttöjärjestelmä. Positiivista oli myös kokea sama tunne kuin aikanaan ensimmäisen iPhonen kanssa – järjestelmän käyttöä ei tarvitse opetella, kaikki vaan toimii!

Siinä missä Lumia 900:ssa on Windows Phone 7.5, uudessa Lumia 920:ssa on uudempi Windows Phone 8. Molemmat näyttävät ja tuntuvat täysin samalta, mutta uudemmassa on jonkun verran enemmän toimintoja, kuten edelleenkehitetty aloitusruutunäkymä, paremmat ilmoitukset (esimerkiksi saadusta Facebook-kommentista) ja jotakin muuta pientä. Ilmeisesti edellä mainitut parannukset on saatavilla 7.8-version myötä myös Lumia 900:aan, jolloin jäljelle jäävät erot ovat 920:n parempi kamera, langaton Qi-lataus, NFC-yhteyden puuttuminen ja 4G-verkkojen tuki. Qi-latauksesta ja NFC:stä ei tosin ole toistaiseksi juuri iloa, koska ensin mainittuun ei saa tietääkseni vielä mistään latureita ja jälkimmäistä hyödyntäviä laitteita on aika harvassa, vaikka teknologia ei uusi olekaan.

4G oli suuri yllätys. Ensimmäisen päivän kokemuksella 4G-verkkoja löytyy pk-seudulta hyvin ja niiden suorituskyky on hurja (etenkin kun verkoissa ei ole ketään muita). Testasin hetki sitten nopeuden testiohjelmalla, ja numerot ovat vakuuttavia: 25Mb/s latausnopeus, 12Mb/s lähetysnopeus ja noin 70ms latenssi (ping). 3G-maailmaan verrattuna merkittävin ero on se, että LTE-verkko "kiihdyttää" täyteen laukkaan välittömästi siinä missä 3G-verkossa nopeus nousee hiljaksiin ja täyden kaistan käyttöön saaminen vie sekunteja.

Kaikkiaan ensituntuma Lumia 920:aan on erittäin positiivinen. On miellyttävää huomata, että muutkin osaavat innovoida kuin Apple ja Google. Jos omistaisin Nokian osakkeita, en ainakaan ihan heti olisi niistä luopumassa – toivoa on!

Jos ketään enää kiinnostaa puhelinta arvioidessa puheominaisuuksien toiminta, niin kaksi vuotta vanhaan iPhone 4:ään verrattuna Nokiassa on erittäin hyvä ääni ja selkeä kaiutin.

Kirjoittelen kokemuksia myöhemmin lisää (applikaatiot, akunkesto, jne), mutta tällä välin vastaan kiinnostuneiden kysymyksiin sikäli kun kellaisia ilmenee.

Kysyminen ja kommentointi on helppoa, vaikka et US-blogitunnuksia vielä omistaisikaan. Muutamalla etusormen napautuksella ja muutaman kymmenen sekunnin ajankäytöllä saat kirjauduttua käyttäen Facebook- tai Google-tunnuksiasi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiva kun tulee positiivisia uutisia Nokiasta.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Samoin. Vaikka ei henkilökohtaisia sidoksia Nokiaan olekaan, on mieltä lämmittävää nähdä, että sinnekin kuuluu välillä parempaa. Lisäksi Nokian ja Microsoftin nouseminen älypuhelimien "kolmanneksi ekosysteemiksi" hyödyttää myös jokaista Apple- ja Android-käyttäjää, koska kilpailu pakottaa nekin kehittymään voimakkaasti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minun sympatiani ovat myös Nokian puolella ja toivotan parasta, vaikka näillä näkymin en koskaan tule ostamaan älypuhelinta. Minulle kelpaa edelleen tuo idioottivarma ja vedenkestävä Nokia 5500 Sport. Kuten kirjoitin tuon Volvo-940 osalta (blogi: koeajoa 2650 km): joskus suuretkin firmat erehtyvät tekemään ylilaatua.

5500 Sport: http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSHQYuuMU8...

P.S.: Ajattele, nyt viimeistä huutoa on Lumia-920 kun minulla on jo Volvo-940...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

BTW: Joonas, seuraavan kerran kun olet taas hommissa niin otatko tiimissä puheeksi? Kyse on tästä:

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/12...

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/12...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Johan tehosi nopeasti, tuo palautteeni. Kiitos, Joonas!

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Tein pienen asetussäädön aamulla, kolmen minuutin juttu. :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Kolmen minuutin muna,
ja taas kulkee US-juna...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Olisi hauskaa jos Nokia onnistuisi, mutta epäilen.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Ilman muuta Nokia nousee, saatte nähdä, Windows Phone 8
ja varsinainen jalokivi on Nokian kartat, kunhan... Saatte nähdä.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Joonas, Iphone vai Lumia920, valitse vain toinen, kumpi, miksi?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Minulla on iPad, Galaxy Tab ja iPhone 3a. Ne riittävät appsien alustoiksi. Siksi uusin kännykkäni on Nokia 808 PureView, johon olen erittäin tyyväinen. Lumiaa en hankkisi pariin vuoteen. Jollan aion ostaa ihan kannatuksen vuoksi - ja softakeityksen ...

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Jolla, hyvä kun mainitsit, ovat tehneet sopimuksen DNA:n kanssa.

Jolla voisi olla ensimmäinen todellinen älypuhelimeni?

Marginaali kiinnostaa minua aina... kun itsekin
kuulun samaan kastiin ;-)

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Vähän haastava kysymys, molemmat hyviä ja kalliita vekottimia. Sanotaan vaikka näin, että olen oikein tyytyväinen Lumiaan neljän Apple-vuoden jälkeen.

Kalle Erkkilä

Tarkennetaan Qi langattomista latureista: latureita toki on markkinoilla. Mm. Fatboylla on tyylikäs tyynyn näköinen laturi. Jos tarkoitit että Suomessa ei noita ole vielä tarjolla, niin siitä en osaa sanoa mitään.

Kannattaa huomata että Lumia 920:aan käy muukin Qi-laturi kuin Nokian kanssa yhteistyösopimuksen tehneet laturifirmojen laturit.

Meidänkin perheeseen on myös hankinnassa Lumia 920, vaimolle ensin kun se sitä niin odottaa kovasti. Olen tässä yrittänyt verrata operaattoreita koska haluan selvittää mistä saisi parhaimman liittymän (puhelimen kanssa tai ilman).

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Telakat ovat langattomia latureita myös. Mutta kaikissa langattomissa on oltava johto pistoriassa, joten nimitys on markkinahrnkidtä harhauttamista. Vai onko akkukäyttöisiä?

Taskumuro:
"Normaaleissa valaistusolosuhteissa Lumia 920:n kamera osoittautui sen sijaan pienoiseksi pettymykseksi useammastakin eri syystä. Vastaan tulleista ongelmista ensimmäinen on kuvien värimaailman ajoittainen latteus - välillä jälki on elotonta ja tylsää, välillä taas jopa ylisaturoitunutta. Siihen liittyy osittain ongelmat valkotasapainon kanssa, sillä automaattinen valkotasapainon säätö tuntuu olevan joissain tilanteissa melkoinen arpakone. "

Kun optimoidaan hämärään, pääasia näyttää unohtuneen

Kalle Erkkilä

Enpä ole kuullut akkukäyttöisistä langattomista latureista.

Ja toki telakkakin on periaatteessa langaton. En ole itse vielä päässyt kokeilemaan langatonta laturia, mutta mitä olen teknologiablogeista lukenut, niin puhelinta ei tarvitse tyynylle asentaa just oikeaan asentoon, vaan riittää että lasket puhelimen alustalle ja luuri latautuu. Eli kohtuu huoletonta.
Itse harmittelen juuri nyt kun Samsungini (G1) latauksen liitin ei toimi kunnolla, siinä on jonkinlainen kosketushäiriö ja puhelin ei lataudu, ellei mulkkaa johtoa oikean asentoon.

Lumialle on lisäksi saatavilla kaiuttimia joka toistaa puhelimessa soivaa musiikkia (langattomasti) ja samalla lataa puhelinta, jos sen jättää kaiuttimen päälle. Tuo kaiutin ei itseäni niinkään kiinnosta, mutta Lumialle saatava langaton kuuloke kylläkin. Siinä on jopa hands-free toiminto, eli kun tulee puhelu, musiikki keskeytyy ja voin hoitaa puhelun ottamatta kuulokkeita pois ja puhelintakaan ei tarvitse räplätä (kuulokkeissa on tarvittavat painikkeet).
Lataava kaiutin: http://www.nokia.com/fi-fi/tuotteet/lisalaitteet/m...

Kalle Erkkilä

Lumian kamerasta: olen myös lukenut vastaavia arvosteluja. Uskon, että nuo ongelmat saadaan korjattua seuraavassa softapäivityksessä. Niin kuin tiedät, Nokia osaa kyllä tehdä kännykkäkameroita :)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mielenkiintoista on seurata, mitä koko matkapuehlintoimialalle seuraa siitä, jos julkaistaan yhä vain enemmän tutkimuksia, kuinka kännykät aiheuttavat syöpää. Lopulta voi käydä niin, että kännykät kokevat ennemmin tai myöhemmin saman kohtalon kuin tupakka: veroja korotetaan, käyttöä rajoitetaan, tulee puhetta passiivisesta kännykän käytöstä ja lopulta yhä useammat luopuvat käytöstä.

Seuraavat 10 vuotta varmaankin näyttävät, miten valtiot suhtautuvat kännyköitä koskeviin tieteellisiin tutkimuksiin niiden terveysvaaroista.

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288509345732.html

Tommi Virtanen

Sen verran mitä tuosta Lumiaa ihmetellyt, niin minusta se ei sovi nk. kännykkänörtin puhelimeksi. Minusta on erityisen mukavaa virittää puhelinta, nopeuttaa sitä tai vaihtaa puhelimen ROM-versiota. Ainoa tähän sopiva puhelin on Android-pohjainen (tällä hetkellä käytössä Samsung S3, S sekä Gio)

En tyrmää Lumiaa, mutta minulle se ei jo tuon edellä olevan perusteella sovi. Ensimmäinen torjuntareaktio tulee jo aloitusvalikosta, joka on mielestäni aivan hirveä. Käytin tuota valikkoa testatessani W8 läppärissä ja siinäkin paras valikonnäppäin oli se, josta päästiin vanhantapaiseen Windows-työpöydälle. Androidiin on tietenkin saatavissa tuollainen Lumiassa oleva valikko (pienen virittelyn jälkeen toimii ja sovellukset aukeavat), mutta ei miellytä. Varsin pian mukavilta tuntuvat Androidin painikkeet, widgetit jne. Parasta Androidissa on se, että jokainen ominaisuus on räätälöitävissä.

Käyttäjän RainerFriman kuva
Rainer Friman

Ostin Samsung noten vajaa kuukausi sitten. Kovasti yritän opiskella sen hienouksia. Olen älypuhelimien kanssa täysi tumpelo, alokas. Neuvokaa viisaammat, mistä saisi käyttöohjeita selkokielellä?

Käyttäjän needit kuva
Markus Tahvanainen

Aikoinaan oli bussissa autokoulun mainos jossa luki jotain näin:

Ei väliä millä ajat - vaan miten ajat.

Sama ajatus toimisi ICT ja muuallakin maailmassa, laitteen kuin laitteen käyttöaste paremmaksi olisi tärkeämpää kuin ... väitellä kalustosta.

Tuottavuuden ja toiminnan tehostaminen minimi kuluin ja kestävyys arjen apuna vastaisi tämän päivän ongelmiin, niistä aiheista ryhdyn pitämään meteliä.

Terveisin uunituore hallituksenpuheenjohtaja
Toimisto- ja Tuottavuusyhdistys ry.

Eli jos googlaat, googlaa joskus tammikuussa niin löytyy yhdistyksen uudet profiilit ja uusi toimintasuunnitelma.

Tervetuloa asian ytimeen, uudet yhteisö- ja henkilöjäsenet.

Myös yritykset joilla pullonkauloja ko. aiheissa.

t. Markus

Heikki Kärpänen

Milloin saadaan appsejä US-Puheenvuoroon? Ainakin Android ja W8.